Andelskassen Oikos informerer

Den lille idealistiske ø i det store oprørte pengehav

I over 20 år har hovedstadsområdet haft en andelskasse, der skiller sig ud fra mængden af pengeinstitutter. Andelskassen Oikos drives fra en lille lejlighed på førstesalen i Nørregade i Københavns centrum, og helt i pagt med værdierne om at støtte fattige i en række lande og arbejde bæredygtigt er der hverken lysskilte eller andet blikfang. Kunderne ved, hvor Oikos ligger.

- Vore kunder træffer et værdibaseret valg, når de vælger os. Når de går i supermarkedet og køber økologisk mad, bruger de et betalingskort, der matcher deres holdninger. For dem er det vigtigt at vide, at deres penge gør godt. Oikos ønsker at kunne noget mere end at være bank i Danmark, for eksempel ved at give folk i fattige lande adgang til en bank, siger kunderådgiver Githa Kurdahl, Andelskassen Oikos.

Githa Kurdahl er uddannet cand.merc.int. fra Copenhagen Business School og har i sit tidligere virke blandt andet arbejdet med mikrofinansiering i Afrika. Efter et år i bestyrelsen blev hun for fem år siden ansat i Oikos, hvor hun også er projektansvarlig.

Siden Oikos blev stiftet i midtjyske Bjerringbro i 1994, har andelskassen været tro over for grundtanken om at yde støtte til fordel for den tredje verden. Det har gennem årene udmøntet sig i en række projekter, hvor Oikos med mikrolån støtter lavindkomstgrupper i Afrika, Sydamerika og Asien, som ellers ville have svært ved at låne penge. I de senere år er fokus tillige rettet mod flygtninge i Danmark, som har etableret egen virksomhed. Denne gruppe har ofte svært ved at få en erhvervskonto til at klare de daglige bankforretninger.

Som en af Danmarks mindre banker flyver Oikos under radaren i en sektor præget af bankskandaler, hvidvask og automatisering af processer. Her råder den personlige betjening og trygheden, og den oprigtige interesse for hver enkelt kunde som individ bærer samarbejdet.

Andelskassen Oikos blev i 2019 sammenlagt med et andet mindre pengeinstitut, Faster Andelskasse, der ligger i Vestjylland og ligeledes bygger på stærke værdier. Kunderne nyder godt af det i form en række nye produkter inden for forsikring, pension og investering samt et Mastercard, hvis det ønskes.

- Vi er glade for, at sammenlægningen har åbnet endnu flere muligheder for Oikos’ kunder, der i forvejen befandt sig godt i en bank båret af idealisme, bæredygtighed og veneration for fattige og udsatte, siger direktør Jan Kirkensgaard, Faster Andelskasse.

Oikos flyttede i 2002 fra Bjerringbro til Aarhus, hvor andelskassen har været drevet i kontorfællesskab på skiftende adresser. Driften er imidlertid ikke længere rentabel, og derfor er det besluttet at lukke afdelingen med virkning fra. 1. juli 2020. Beslutningen indebærer, at Oikos må sige farvel til filialbestyrer siden 2010 Mona Poulsen, der har været med i alle 26 år og nu går på efterløn. Før 2010 var hun direktør.

- Vi skylder Mona en stor tak for en enorm indsats for Andelskassen Oikos i de mange år. Hun er kendt af alle sine kunder for sin ligefremme og ærlige facon, og i alle årene har hun arbejdet dygtigt og loyalt med afsæt i de værdier, der kendetegner Oikos, siger Jan Kirkensgaard.

De østjyske kunder vil i fremtiden blive betjent fra afdelingerne i København og Astrup i Vestjylland.

Som kunde hos Faster får du...

ikon
Nærhed og indlevelse

Forståelse for dine forventninger og behov.

ikon
Kompetent, relevant og hurtig...

Rådgivning af dygtige medarbejdere, hvor du oplever tryghed og dine behov som midtpunkt.

ikon
Moderne tilgang

Vi gør en dyd ud af god personlig service, men tilbyder også selvbetjening via PC, tablet og smartphone.